To English homepage muziek l over hoogstens 5 l e-mail l historie I boekingen


Hoogstens5Kees Oosterwijk
Theo Hoogstins

Walter Lampe
Zjenja Guberman

Loet Van der Lee
Het kwintet "Hoogstens 5", een samenwerking tussen Theo Hoogstins en saxofonist Kees Oosterwijk, is geformeerd rond de composities van componist/bassist Theo Hoogstins die in 1987 op het NOS- Jazzfestival in de Meervaart te Amsterdam de compositieprijs ontving, en in 1990 op het VPRO Middelsee Jazztreffen in Leeuwarden de solistenprijs kreeg toegekend.
In zijn composities is zijn klassieke achtergrond duidelijk hoorbaar door het gebruik van elementen en compositietechnieken uit de modern- klassieke muziekhistorie zoals dodekafonie, polyritmiek, bitonaliteit en de Toonklok van Peter Schat, waarover hij een artikel publiceerde in Jazzfreak (mei/juni 1994): "De Toonklok van Peter Schat in jazz en geïmproviseerde Muziek".
Door op deze manier het westerse erfgoed te integreren in de jazz. ontstaat een eigentijdse stijl. waarbinnen veel ruimte is voor de musici zich solistisch te profileren.
Met veel enthousiasme en vakmanschap benutten ze dan ook het hele scala van improvisatietechnieken van vrije muziek tot complexe accoordenschema’s en zijn ze in staat een boeiend en afwisselend concert te neer te zetten.

In "Hoogstens 5" heeft Theo Hoogstins een aantal expressieve musici om zich heen verzameld:
Samen met trompettist Loet van der Lee de Australische pianist Walter Lampe, tenorsaxofonist Kees Oosterwijk en de uit Rusland afkomstige drummer Zjenja Guberman bestormt hij de Nederlandse jazzpodia.
Met "Hoogstens 5", Het Theo Hoogstins Octet en De Boventoon speelde hij reeds op vele gerenommeerde jazzpodia zoals: Het BIMhuis (Amsterdam), het Sjuhuis(Utrecht), 0-42 (Nijmegen), theater Romein (Leeuwarden), DeSpieghel (Groningen), DJS (Dordrecht), Hot house (Leiden). Wilhelmina (Eindhoven), Stedelijk Museum (Amsterdam), het North Sea Jazzfesival (Den Haag) en Het Concertgebouw (Amsterdam).

historisch overzicht Hoogstens #


ontwerp & beheer: Theo Hoogstins. info@hoogstins.com