To English homepageTheo Hoogstins
biografie
click op foto voor grotere afbeeldingGeboren 25 mei 1955 in Kollum,  Nederland.
Theo Hoogstins genoot een klassieke opleiding contrabas aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen  bij Peter Korpershoek en in Sienna bij Franco Petracchi en is zich na zijn opleiding gaan toeleggen op het  spelen en componeren van jazz en geïmproviseerde muziek.
De componist/bassist ontving in 1987 op het NOS-Jazzfestival in de Meervaart te Amsterdam de compositieprijs en kreeg in 1990 op het Middelsee Jazztreffen in Leeuwarden de solistenprijs toegekend.
 
In zijn composities is zijn klassieke achtergrond duidelijk hoorbaar, daar hij elementen en compositietechnieken uit de modern-klassieke muziekhistorie gebruikt, zoals dodecafonie, polyritmiek, bitonaliteit en de Toonklok van Peter Schat , waarover hij een artikel publiceerde in Jazzfreak (mei/juni 1994). Zijn compositorische activiteiten worden ondersteund door het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.

Door op zijn eigen wijze het westerse muzikale erfgoed te integreren in de jazz, heeft hij een eigentijdse stijl doen ontstaan, waarbinnen veel ruimte is voor musici om zich solistisch te profileren.

Op het door de groep Times opgerichte platenlabel "Disckus Records" nam hij met dit kwartet zijn eerste elpee op in 1987. 
In 1993 presenteerde hij in het Concertgebouw in Amsterdam de CD Ear Opener van zijn Octet met o.a. Eric Vloeimans, Ben Herman, Peggy Larson en Larry Fishkind, en in 1995 produceerde hij de CD "De Boventoon o.l.v. Herman de Wit en Theo Hoogstins", waarop ook vier van zijn composities te horen zijn.  
Hij maakte van 1995 tot 1998 deel uit van Triosonic met Ferdi Schukking en Menno de Bruin/Ruud van Helvert, waarmee hij twee CD's opnam. Met zijn orkesten Hoogstens 5, Het Theo Hoogstins Octet en De Boventoon was hij reeds te horen op alle grote jazzpodia. Verder is hij als componist/bassist actief in diverse orkesten en te horen op diverse CD's.

In 1997 en 1999 dirigeerde hij het Rotterdam Jazz Project, waarvoor hij in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst de Vicory Boogie Woogie schreef. In het jaar 2000 heeft dit orkest hem opnieuw uitgenodigd voor een project, en ook ontving hij weer een compositie opdracht voor het orkest.
Sinds de zomer van 1998 is hij actief met Triodus, een pianotrio met Egmond de Bruijne en Pepijn van den Boogaard, waarmee hij zowel eigen werk speelt als standards uit het wereld repertoire

Als gastdocent Compositie aan het Utrechts conservatorium en als workshopdocent (o.a. in Gouda, Den Helder, Amsterdam, Rotterdam en Enkhuizen) biedt hij de nieuwe generatie jazzmusici de mogelijkheid haar visie op muziek te verbreden en daarmee de grenzen van de traditie te verleggen.

In 1997/1998 zette hij de gedichten bundel "The Brooklyn Branding Parlors" van James Purdy op muziek. Deze zullen eind  1999 op CD worden uitgebracht met zowel gecomponeerde muziek als geïmproviseerde muziek (meer nieuws volgt).
 

 ontwerp & beheer: Theo Hoogstins. info@hoogstins.com